Lärare har ett uppdrag att arbeta främjande med lärande.
Elevhälsan har ett uppdrag att arbeta främst förebyggande och hälsofrämjande.
Samtliga har ett uppdrag att arbeta mot skolans mål.
Desto senare i händelsekedjan man kommer in, desto sämre mår barn och unga och desto svårare är det att hjälpa barnet. Självklart ska vi göra allt vi kan för att komma in tidigt i händelsekedjan, där vi skapar förutsättningar för lärande och välbefinnande!
Så hur gör man?
Vad ska jag göra i mitt främjande arbete?
Hur tar jag mig dit?
Bilden är lånad av en vän till mig
En målbild är bra att ha vid ett förändringsarbete. Var vill du komma?
Är det så att målet är att arbeta enligt skollagen (klok tanke), främst förebyggande och hälsofrämjande? ( Alltså vid en heltid minst 3 av 5 dagar i veckan.) Men, verkligheten kanske är att du inte vet om du alls arbetar hälsofrämjande. Då kan du sätta upp följande delmål;
1. Jag ska ta reda på vad det innebär att arbeta hälsofrämjande mot skolans mål. (Det är fortfarande nytt, det är helt ok att inte känna sig säker på detta!!!!!!).
2. Jag ska börja med att sätta av en dag i veckan till främjande arbete, det börjar med att jag ska lära mig om vad jag behöver göra.
3.Jag ska informera min chef och mina kollegor om jag ämnar arbeta enligt skollagen. (Är du motiverad till att förändra kommer du att dra med dig kollegor som blir nyfikna på vad du gör och hur du gör.
Måltriangel
Störst yta har det främjande arbetet, det är också grundläggande, i mitten kommer förebyggande och längst upp med absolut minst yta är det åtgärdande arbetet.
Så där ja, nu finns ett mål och några delmål. Det är en bra start. Fundera även på hur lång tid det får ta tills du är framme vid huvudmålet; minst 3 av 5 dagar i veckan med ett innehåll som stödjer skolans mål. Får det ta en termin, ett läsår, eller 2 månader?
Ett huvudbry för mig är att det i läroplanen står följande: Rektors ansvar ”Undervisningen och elevhälsans verksamhet utformas så att eleverna får det särskilda stöd och den hjälp de behöver”. Det är bra, på sätt och vis. Men, varför står det inte att det är rektors ansvar att utforma elevhälsan enligt uppdragsbeskrivningen som finns i skollagen. Att utforma den till att vara främst förebyggande och hälsofrämjande, där en av uppgifterna är att… eleverna får det särskilda stöd och den hjälp de behöver. Det tycker jag hade varit en bättre formulering. Det trycker nämligen på att insatser ska sättas in tidigt, helst före problem uppstår. Att elevhälsans professioner ska nyttjas genom samverkan med lärare för att göra en skola till den bästa möjliga. Där barn och unga får uppleva, träna och lära sig om välbefinnande och lärande. Där elevhälsa och lärare arbetar tillsammans med de faktorer som verkligen påverkar BÅDE hälsa och lärande, systematiskt. Och därmed undviker att hamna i ”Riskhjulet”:
Bra skrivet! Det låter så enkelt och självklart.
Men verkligheten har inte sett ut så för mitt barn.
I länkade inlägg beskriver jag vår sits. Det finns fortfarande så dålig kunskap om NPF på många skolor.
https://supermamsen.com/2016/04/26/utslagna-familjer/
https://supermamsen.com/2016/04/29/bristande-foraldraformaga-nej-vi-ar-superforaldrar/
Tack för att du skriver!
GillaGilla
Tack för din kommentar supermamsen! Först vill jag säga att, det är inte enkelt. Det har visat sig vara mycket svårt för elevhälsan att arbeta främjande och förebyggande. Många gånger kommer deras kompetens in väldigt sent i händelsekedjan vilket ofta innebär att barn redan farit illa.Jag försöker bidra med kompetens och modeller för hur elevhälsa och lärare i tidigt skede kan främja och förebygga ohälsa, att bygga på det goda. Jag gör det för att jag har en passande bakgrund och för att jag har liknande erfarenheter som du har. En barn som farit illa, mycket illa. Jag vet vad det innebär för hela familjen, all oro, kamp och frustration och om den långa och svåra vägen tillbaka för dessa barn och ungdomar, vägen tillbaka till tron på dem själva.//Annika
GillaGillad av 1 person